2022 İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süreleri

2022 İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süreleri
14:45
  • 364

2022 İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süreleri

30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği alanında önemli bir adım atıldı. Bu kanunla birlikte her işyerinde iş güvenliği uzmanı çalışma süreleri de düzenlenmiş oldu.

 

29 Aralık 2012 tarihli ve 28512 sayılı " İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" Madde 7 hükümlerine göre iş güvenliği uzmanlarından ;


C Sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta,
B Sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda,
A Sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilir.

Yine aynı yönetmeliğin Madde 12 hükümlerine göre iş güvenliği uzmanlığı çalışma süreleri de belirlenmiştir. Buna göre;

İş güvenliği uzmanları, bu yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.
Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika.
Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.


Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.


Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının 250 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.