İnşaat Sektöründe Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kaza Analizinde Ortaya Çıkan Bulguların Uygulamadaki Önemi Nedir?
11:47
  • 238

İnşaat Sektöründe Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

 

Kaza Analizleri ve Kaza Tipleri

SGK’nın yapmış olduğu bazı araştırmalar sonucunda iş kazalarının sonucu ile ilgili bazı bilgiler yer alıyor. Fakat bu veriler detaylı bir veri olarak karşımıza çıkmıyor. Şantiyelerde meydana gelen iş kazalarının analizini yapıp, alınacak olan önlemler hakkında bilgi vermek amacıyla 1979 yılından günümüze kadar İTÜ inşaat fakültesi araştırmalarını sürdürmektedir.

İnşaat sektöründe görev alıp çalışan veya bu sektörde işveren konumda olan kişilere faydalı olmak açısından yapılmış olan araştırmalara bir örnek olarak inşaat sektöründe oluşan kaza tipleri belirlenmiş ve hangi iş kazalarının ortaya çıktığı konusunda bilgiler verilmiştir.

 

 

Kaza Analizinde Ortaya Çıkan Bulguların Uygulamadaki Önemi Nedir?

Bir inşaat projesi meydana geleceği sıra iş güvenliğini en iyi şekilde sağlamak için yapılması gereken oldukça önemli adımlar vardır. Bunlardan birisi bu konu ile ilgili yasaları incelemek ve bu yasa doğrultusunda gerekli adımları atmak gerekir. Ancak bu konuda tamamen başarılı atmak için sadece bunlarda yeterli değildir. Bunun yanı sıra bu konu hakkında bazı bilgilere sahip olup yeteri derecede deneyime sahip olmanın fazlasıyla büyük önemi vardır.

İnşaat sektörünün çalışma şartlarına dayalı araştırmaların sonucu ise fazlasıyla önemli bir husustur. Mesela inşaat sektöründe meydana gelmekte olan iş kazalarının hangi saatlerde, haftanın hangi gününde o yılın hangi ayında daha yoğun iş kazasının yaşandığına, hangi tür şantiyelerde iş kazalarının daha yoğun bir şekilde yaşandığına rastlanmaktadır.

Hangi yaş grubunda olan çalışanlar daha fazla iş kazası yaşamakta ve bu sektörde en çok meydana gelen kaza türleri hangileridir? Elemanlar en fazla hangi tip kazalara uğramaktadır? Ve tüm bu buna benzer araştırmalar ve bu araştırmalar sonucunda atılacak her bir adım bu iş kazalarının önüne büyük bir oranda geçecektir. İnşaat Sektöründe Alınması Gereken Önlemler için hemen iletişime geçebilirsiniz.

 

 

İnşaat Sektöründe İş Kazası Tipleri Nelerdir?

İş kazalarının her biri ayrı ayrı incelenmiş ve bu kazaların meydana gelme sebepleri ile birlikte gruplandırılmış. Yüksekten düşüp hayatını kaybetme türünde olan kazalar % 42’lik bir oranla ilk sırada yer almaktadır. Bu kazaların yanı sıra elektrik çarpmaları, malzeme düşmeleri, şantiye içi trafik kazaları, kazı kenarlarının çökmesi gibi kazalarda ön planda yer almaktadır.

Şantiye içi trafik kazası dediğimiz olaylar tıpkı bir trafik kazası gibidir. Çalışma sahasında araç devrimle, araçların çalışanları ezmesi ve bu kazalar sonucunda işçilerin hayatını kaybetmesi gibi olaylar fazlasıyla çok görülmektedir.

 

 

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğüne Göre Alınacak Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?

 – Yapı işleri mutlaka gündüz vakti yapılmalıdır. Eğer gece çalışmak mecburi ise çalışma alanı mümkün olan en iyi derecede aydınlatılmalıdır.

 – Çalışılacak olan yerde tehlikeli olabilecek yerler mutlaka belirtilmeli ve uyarıcı levhalar konulmalıdır. Ve bu uyarıcı levhalar gece olunca kırmızı ışıkla aydınlatılmalıdır.

 – Çalışmanın devamında sivri uçları bulunan ve kenarları oldukça keskin olan atıklar çalışılan yerde olmayacaktır.

 – Çalışma esnasında çalışanların sağlığını riske atacak malzemeler bulundurulmayacak. Ve araçlar özensiz bir biçimde bırakılmayacaktır.

 – Tavan ve döşemelerde yer alan boşluk ve delikler korkuluk ile kapatılacaktır.

 – Eskimekte olan çatılarda mutlaka çatı merdiveni kullanılacak ve güvenlik tam olmadığı sürece asla iş yapılmayacaktır.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.