Elektrikle Çalışmada Nelere Dikkat Edilmeli?

Elektrikle Çalışmada Nelere Dikkat Edilmeli?
15:17
  • 295

Elektrikle çalışmada nelere dikkat edilmeli?

Elektrik ile çalışmada önemli altın kurallar bulunur. Elektrikle çalışmada çalışanın iş kazası oranını azaltmak adına bu kuralları derledik.


Elektrik, gerekli önlemler alınmaz ise üzerinde çalışma yapan bireyler için büyük tehlike arz eder.  Elektriğin görülemediği gibi bir sesi ve kokusu da bulunmaması sebebiyle kişinin her ihtimali göz önünde bulundurarak daha dikkatli çalışması ve her türlü önlemi alması gerekir. Elektrik insan vücudu ile temasında vücudu bir devre elemanı olarak kullanır ve bu durumda vücutta tepkimelere sebep olur.  İnsan vücudunda elektriğin dolaşması ani kasılmalara, organlar dâhil vücutta yanıklara, çıkış noktasında açık yaralara, kalp ritmi bozukluklarına ve temas edilen elektriğin akım seviyesi ve bu akıma maruz kalma süresine bağlı olarak ölüme sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra ani kasılmalar sonucu düşme, ortamda patlayıcı veya yanıcı maddeler var ise yangın gibi dolaylı olarak ikincil kazalara yol açabilir.

 

Elektrik ile çalışan işçilerin yeterli eğitime sahip olması, koruyucu ekipmanlarının bulunması ve bu ekipmanları eksizsiz şekilde kullanması, çevresinde başka çalışanlar var ise onları yapılacak çalışma hakkında bilgilendirmesi ve kesinlikle çalışma yapılacak alanın elektrik enerjisini kesmesi gerekir. Gerilimin şiddetine bakılmaksızın gerekli önlemler tam anlamıyla alınmadığı sürece elektrik ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamalıdır. Elektriğe bağlı yaralanmalarda temas süresi, akım ve gerilim değerleri, bireyin çalışma yaparken üzerinde bulunduğu zemin yapısı gibi çeşitli faktörler etki gösterir. Eğer elektrik akımına kapılan bir kişi görülür ise kesinlikle direkt temas ile müdahalede bulunulmamalı var ise yalıtkan bir malzeme ile akıma kapılan bireyin elektrik ile teması durdurulmalı, gerilim derhal kesilebileceği en yakın noktadan kesilmesi gerekir. Farklı gerilim seviyeleri farklı boyutlarda önlemler gerektirse de en düşük seviyede elektriksel gerilimin insan üzerinde olumsuz etkileri olacağı bilinmeli ve hiçbir önlem gözden kaçırılmamalıdır.

 

Elektrik; çağımızın en önemli enerji ihtiyaçlarından biri olarak farklı seviyelerde üretimi ve iletimi yapılarak ev, işyeri, topluma açık alanlar gibi her türlü ortamda karşımıza çıkan bir enerji çeşididir ve bu sebeple her sektörden çalışan bireyler için tehlike arz edebilir. İş kazası verilerine bakıldığında elektrik sebepli iş kazaları başka etkenlerden meydana gelen iş kazalarına nazaran daha az olsa da kaza sonucu %10 gibi yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.