İş kazası ve meslek hastalıkları verilerini yayınlamak neden önemli?

Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının temel bir ilke ve çalışma hakkı olarak benimsenmesi gerekir. Bu sebeple çalışanlar oluşabilecek iş kazası ve meslek hastalıklarından korunmalıdır.
15:19
  • 202

İş kazası ve meslek hastalıkları verilerini yayınlamak neden önemli?

Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının temel bir ilke ve çalışma hakkı olarak benimsenmesi gerekir. Bu sebeple çalışanlar oluşabilecek iş kazası ve meslek hastalıklarından korunmalıdır.

Büyük Britanya'daki Sağlık ve Güvenlik Yöneticisi (HSE), yıllık iş yeri ölüm rakamlarını yayınladı. Verilerin yayınlanmasının ardından, IOSH Sağlık ve Güvenlik Başkanı Ruth Wilkinson, bu tür bilgilerin iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini inceledi. 

1 Nisan 2021'den 31 Mart 2022'ye kadar olan dönemi kapsayan veriler, iş yeri kazalarında meydana gelen yaralanmalardan şu ana kadar 123 ölüm olduğunu gösteriyor.

İşyeri ölümlerinde önemli bir azalma olmasına rağmen bu verilerin hâlâ çok yüksek olduğunu belirterek, işletmeleri  iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemek için daha fazlasını yapmaya çağırıyor. 

Ancak her ölüm bir trajedi olsa ve aileleri, arkadaşları ve meslektaşlarını yıkıcı kayıplarıyla başa çıkmak zorunda bıraksa da, insanları korumak için hâlâ yapılması gereken çalışma gerçeğini vurgulayarak bu tür verileri izlemeye ve yayınlamaya devam etmenin çok önemli olduğu ifade ediliyor.

İş kazası ve meslek hastalıklarına ait verilerin yayınlanmasının, farkındalığı arttıracağı, iş sağlığı ve güvenliğinde iyileştirme sağlayabileceği belirtiliyor. Eğilimleri ve riskleri belirlemede, ana sorunların nerede olduğunu düşünmede ve iyileştirme alanlarını fark ederek, işleri nasıl daha iyi hale getirebilecekleri ve tekrarları nasıl önleyebileceklerini keşfetmeye olanak tanıyor. Buna karşılık, bu tür verilerin olmaması insanların iş yerinde ne kadar iyi korunduklarını değerlendirmeyi çok zorlaştırıyor ve bu nedenle sorunun boyutunu görmenin mümkün olmadığı anlamına geliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 8. hedefi kapsamında ölümcül ve ölümcül olmayan yaralanmalar göstergelerden biridir. Dolayısıyla, bunu akılda tutarak, tüm ülkelerdeki hükümetleri ve düzenleyicileri, bu tür verileri kamuya açık hale getirmelerini sağlamak için işle ilgili ölümler ve ölümcül olmayan yaralanmalar hakkında veri toplayacakları bir sisteme sahip olduklarından emin olmaları gerekiyor. Ancak o zaman iyi güvenlik ve sağlık yönetimi, çalışma koşulları ve insana yakışır iş için iyileştirmeler yapmaya başlayabilirler.

İnşaat, tarım ve imalatın en kötü etkilenen sektörler olduğu belirtilirken, Bu durumun yeni bir şey olmadığı ifade ediliyor. Ancak bu sektörlerdeki insanları korumak için yapılan çalışmalara rağmen daha fazlasına ihtiyaç olduğu görülüyor.

Ayrıca yüksekten düşmenin en büyük ölüm nedeni olduğunu biliniyor. Bu nedenle yüksekte çalışan insanların bunu güvenli bir şekilde yapabilmeleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade ediliyor.

Veriler ayrıca, ölümcül yaralanmalara maruz kalan orantısız sayıda yaşlı işçi ve serbest meslek sahibi olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle bu tür verileri yayınlamak çok önemlidir ve bunu yapmayan diğer ülkeleri de yaptıklarından emin olmaya çağırıyorlar. 

Oldukça basit bir şekilde veriler, farkındalığı artırmaya ve ölümleri önlemek için harekete geçmeye yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.