İSG Profesyonelinin Belgesi Hangi Koşullarda Askıya Alınır?

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olan İSG profesyonellerinin bazı durumlarda belgeleri askıya alınabilir. Peki bu durumlar nedir?
14:46
  • 506

İSG profesyonelinin belgesi hangi koşullarda askıya alınır?

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olan İSG profesyonellerinin bazı durumlarda belgeleri askıya alınabilir. Peki bu durumlar nedir?


İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görev aldığı işyerinde işverene iş sağlığı ve güvenliği konularında rehberlik ve danışmanlık yapmak için 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında görevlendirilir. 

 

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görev aldıkları işyerindeki teknik ve mevzuatsal aksaklıkları ve eksiklikleri saptayarak tedbir ve tavsiyelerini yazılı bir şekilde işverene bildirmesi gerekir. İşveren ise kendisine iletilen yazılı bildirideki eksiklik ve aksaklıkları, yapılmış olan tavsiye ve tedbirleri yerine getirmekle sorumlu tutulur. Bildiri yapılmasına rağmen eksik ve aksaklıkların doğurabileceği acil durdurmayı gerektiren veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri acil ve hayati tehlike arz eden, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamlar için işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalışan temsilcisine bildirmesi gerekir. 

 

İşveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığını bildirmediği tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarı durumunda ise altı ay süreyle askıya alınır. İşyerinin eksik ve aksaklıkları hakkında gerekli tedbirlerin alınmadığını bildirmesi durumunda işveren tarafından işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemez ve bu kişiler hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamaz. Böyle bir durum yaşanması halinde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücreti tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir.

 

Bakanlığa bildiri yapan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilmesi durumunda kişinin belgesi altı ay süreyle askıya alınır.

 

İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin ihmali sebebiyle görev aldığı işyerinde çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesi durumunda İSG profesyonelinin yetki belgesi askıya alınır. 

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.