Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşsizlik Maşı Ne Kadar Süre Alıınabilir?
14:40
  • 316

Kimler işsizlik maaşı alabilir?

İşsizlik maaşı, iş sözleşmesi sona eren çalışanların gelir kaybını önlemek için verilmektedir. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir? Detayları haberimizde derledik.


İşsizlik Sigortası Kanunu ile çalışan hayatında önemli bir yere sahip olan işsizlik maaşı, bir işyerinde çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda çalışanın işsiz kaldığı belirli bir dönem kapsamında çalışanın gelir kaybını önlemek adına verilen bir ücrettir. İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. Bunlar;

• Bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, 

• Banka sandıklarına tabi sigortalılar, 

İstekleri halinde; 

• Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, 

• Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,

işsizlik sigortasından faydalanarak işsizlik maaşı alabilir. 

 

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINABİLİR?

İşsizlik maaşı sürekli alınamamaktadır. İşsizlik maaşının süresi çalışanın çalışma süresine oranla hesaplanır. Buna göre işyerinde iş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün içinde işsizlik sigortası primlerini ödeyerek çalışmış olan kişilerden son üç yıl içinde;

-600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş işsizler 180 gün, 

-900 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş işsizler 240 gün, 

-1080 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş işsizler 300 gün süre ile işsizlik maaşından faydalanabilir.

 

EMEKLİLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Ülkemizde emekli istihdamının oldukça fazla olması emeklilerin işsizlik maaşı alıp alamayacağı sorusunu da akıllara getiriyor. 

Bir kişinin işsizlik sigortasından faydalanabilmesi hem hizmet ya da iş sözleşmesine bağlı olarak çalışması hem de işsizlik sigortası primi ödemiş olmasına gerekiyor. Bu sebeple emekliler herhangi bir işveren ile iş sözleşmesi olmadığı ve işsizlik sigortası primi ödemediği için işsizlik maaşı alamazlar. Bu durum 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 52/1 maddesinde işsizlik ödeneği alırken aynı zamanda yaşlılık aylığı alanların ödenekleri kesilir ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.