Yıllık İzin Ücreti İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Çalışanları ilgilendiren izin ücretiyle ilgili emsal karar için Yargıtay’dan imza atıldı. Çalışanların yıllık izinlerini kullanmaması durumunda izinlerin ücretinin ödenmesine yönelik karar geldi.
15:24
  • 355

YILLIK İZİN ÜCRETİ İÇİN YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Çalışanların kullanmadığı yıllık izinlerin ücretleri hakkında son nokta konuldu. 


Özel şirkette çalışan bir işçi, işten çıkarılmasının ardından İş Mahkemesi’ne giderek yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek dava açtı. Yıllar süren hukuk mücadelesi sırasında İş Mahkemesi’nde defalarca reddedilirken sonuç Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nden çıktı. Tüm çalışanları ilgilendiren sonuçta yıllık iznini biriktiren özel sektör çalışanlarına müjdeli haber geldi. 


Yüksek Mahkeme, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti. İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zamanaşımı süresinin 10 yıl değil 5 yıl olduğuna dikkat çekildi. Karar şu şekilde açıklandı:

“4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar’ hükmü yer almaktadır. Belirtilen düzenlemede iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kullandırılmamış olan yıllık izin sürelerine ait ücretin ücret niteliği özellikle vurgulanmıştır. İş Kanunu’nun 32. maddesinin 6. fıkrasına göre iş sözleşmelerinin sona ermesinde işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanun'dan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Aynı maddenin 8. fıkrasına göre ise ücret alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıldır.” 


Kararda avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağı vurgulandı. 

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.